Vi hälsar på Pitekök

Två män står riktade mot kameran. I bakgrunden syns en verkstadslokal.
Ola Jonsson och Mikael Holmlund, ägare av Pitekök.

Pitekök, Piteå Näringsfastigheters äldsta hyresgäst, har funnits på Verkstadsgatan sedan slutet av 80-talet. Företaget, som renoverar och bygger kök, har ett dedikerat team som sätter möjligheter och kunden i fokus. Vi träffar Ola Jonsson, en av ägarna.


I Piteköks lokaler finns visningskök, tillbehör och verkstaden där all produktion sker. Företagets koncept handlar om att skräddarsy kök. Visningsdelen med flera olika modeller uppdateras efter behov, baserat på utveckling eller kundernas efterfrågan. 


Produktionsytorna, som innefattar måleri och lackering, hålls välsorterade och städade.

Verksamheten är omfattande och baserad på hantverksskicklighet. Pitekök tillverkar nya och kompletta kök, genomför sprutmålning av köksluckor, innerdörrar och snickerier samt byter köksluckor och innerdörrar. Pulverlackering av stål och aluminium är också en del av utbudet.


Morgonpigga
Produktionen i lokalerna startar redan halv fem på vardagsmorgnarna när ägarna Mikael Holmlund och Ola Jonsson tar sig en kaffe och förbereder bänkskivor för snickarna. Den tidiga starten beror på att företaget är lite trångbodda, och för Micke och Ola är morgontimmarna perfekta för att hinna prata i lugn och ro.


Mikael ansvarar för all produktion, både måleri och lackering, medan Ola ansvarar för försäljning och samordning av montagesnickare. 
– Vår nisch är att vi kan göra allt. Vi bygger kök efter hela väggen, det blir inga passbitar om man absolut inte måste ha det, säger Ola.


Mötet med kunderna beskriver Ola som värdefullt och som en drivkraft. 
– Jag får åka hem till många och bara det är en form av förtroende. I och med att jag ritar de flesta kök får jag vara kreativ och hitta lösningar.


Nyproduktion och renovering
Kunderna finns inte bara i Piteå. Från Kalix i norr till Burträsk/Boliden i söder finns det största underlaget med fokus på Boden, Luleå och Älvsbyn. Pitekök säljer även kök långt utanför kommungränsen. En gång levererade företaget badrumsinredning till Los Angeles. 
– Utöver kök gör vi butiksinredning, kontorsmöbler, garderober och kommoder till badrum. 
– Återkommande gör vi luckbyten eller renoverar befintliga luckor och bänkskivor till fastighetsägare som Lindbäcks Bygg och PiteBo. Det är också viktigt ur hållbarhetssynpunkt.

Att företaget ägnar sig åt både nyproduktion och renovering ser Ola som en trygghet när det blir osäkra ekonomiska tider. 
– Folk vill gärna göra om hemma, men nöjer sig ibland med budgetrenoveringar i form av omlackering av luckor och nya handtag.

Kundbesök
För närvarande präglas verksamheten av ordinarie produktion och förberedelser för årets Nolia-mässa i Piteå. Medverkan vid förra Nolia i Piteå resulterade i hela 130 kundbesök. 
– Det blir mycket restid i bilen, men det är också givande. Många gånger behöver jag inte åka ut till alla kunder. Gäller det nybyggnationer finns måtten i ritningar eller så har kunder som befinner sig på annan ort själva tagit måtten. Men ofta vill jag komma ut och kontrollmäta, säger Ola.

Fakta: Pitekök

  • Sedan 1986 har Pitekök varit en av Piteå Näringsfastigheters hyresgäster. När företaget startade 1982, då under namnet Piteå Sprutmåleri, var stadsdelen Berget hemma för företaget. 
  • Efter en brand 1985 gick flyttlasset till Verkstadsgatan och nu är företaget en stående del av handelsområdet vid sjukhusrondellen. 
  • Företaget grundades av Tomas Larsson och Kjell Holmlund. 
  • Mikael Holmlund blev delägare 1997, efter 10 år inom företaget. 
  • Ola Jonsson blev delägare 2018 efter att i flera år ha förstärkt Pitekök inom snickeri och montage. 2020 tog han över Kjell Holmlunds del av företaget. 
Bilden visar två kök ur olika vinklar.
Visningsdelen med flera olika modeller uppdateras efter behov.
Bilden visar en verksamhetslokal.
Företaget tillverkar nya och kompletta kök, genomför sprutmålning av köksluckor, innerdörrar och snickerier samt byter köksluckor och innerdörrar.
Två dörrar hänger på tork i en verksamhetslokal.
Företaget tillverkar och målar även dörrar.
Bilden visar en belyst låda.
LED-belysning i kökslådor är praktiskt.

Följ oss