PnF hälsar på: Tengbom i Piteå

Bilden visar en grupp människor som tittar in i kameran och ler. De sitter i en soffa. En del av dem håller i en kaffemugg.
En del av gänget på Tengbom i Piteå: Jonas Hedenström, Stina Vesterberg, Elin Wikgren, Thomas Larsson och Emma Bergström.

Sveriges äldsta arkitektföretag, Tengbom, är representerat i Piteå. Vi träffar arkitekten Stina Vesterberg och hennes kollegor i företagets lokaler i det gamla Åhléns-huset på Prästgårdsgatan. Här arbetar ett sammansvetsat team med att skapa hållbar och vacker arkitektur.

Kvarteret Siken på Prästgårdsgatan inrymmer olika verksamheter som hälsocentral, gym, Proxina, Piteå kommuns samhällsbyggnad – och inte minst Tengbom, arkitektkontoret med både lokala och nationella uppdrag. Det som tidigare var en stor entré till Åhléns-varuhuset är idag ett smakfullt inrett kontor med högt i tak, stora glaspartier och fint ljusinsläpp. Nedre plan rymmer kontorslandskap, konferensrum, gemensam arbetsyta och ett litet kök. En trappa i snickeriplywood leder upp till övre plan som består av ytterligare ett kontorslandskap.


Stort engagemang
Kontoret i Piteå etablerades 2015 och idag arbetar sju arkitekter och byggnadsingenjörer här, alla med stort engagemang för projekten. Uppdraget är att skapa arkitektur som knyter an till den aktuella platsen, beställarens önskemål och hållbarhet. 
– Vi gör alltifrån stora skolprojekt och äldreboenden till privata villor och fritidshus, berättar Stina Vesterberg, arkitekt. 
– Vi arbetar brett, vilket är roligt. En dag jobbar vi med skolor, nästa med skärmtak, säger Emma Bergström, byggnadsingenjör. 
Thomas Larsson fyller i: 
– Det kan röra sig om en ishall i Stockholm eller ett golvbyte i Arvidsjaur, det är vad jag kan jobba med under en och samma dag.


Samverkan och hållbarhet
Arbetsdagen inleds oftast med den obligatoriska kaffekoppen och att starta datorn. 
– Det är direkt in i det man håller på med, man kanske arbetar med skisser eller projektering. Det blir många möten på Teams också. Vi samverkar mycket med våra kollegor i söder, då är det fint att vi kan ses digitalt, säger Stina.


Hållbarhet är ett betydande ledord för Tengbom som är ISO-certifierade inom både kvalitet och hållbarhet. 
– Vi har som uppdrag att höja hållbarheten i alla våra projekt. Samtidigt är det viktigt att säga att mer kan göras hela tiden, vi vill skapa förutsättningar för en bättre framtid, säger Stina. 
– En av våra uppgifter är att berätta för beställaren vad som går att göra och ge rekommendationer, säger Emma. 

I varje projekt följer teamet obligatoriska checklistor som rör hållbarhet, vilket säkerställer att hänsyn tas till allt från materialval till energiförbrukning.


Pågående projekt
För närvarande är teamet engagerat i multiaktivitetshuset i Gällivare och Sunnanå-skolan i Skellefteå. Bland lokala projekt finns nya Christinaskolan i Piteå och utvecklingen av LF Arena. Tengbom i Piteå har även slutfört förfrågningsunderlag för Solander-projektet i Öjebyn, en ny låg- och mellanstadieskola med tillhörande skolgård.
 – Vi har ramavtal med Piteå kommun för arkitektur av allmänna byggnader. Utöver det har vi också ramavtal med Arvidsjaurs kommun som resulterat i projekt som lokalanpassningar, ombyggnationer och fasadrenovering på Storgatan, berättar Stina.


Den gemensamma drivkraften för Tengbom i Piteå handlar om kreativiteten i yrket och, som sagt, variationen som erbjuds. 
– Alla är angelägna om att göra sitt yttersta och tillsammans arbetar vi för att leverera det bästa vi kan, säger Stina.


Fakta / Tengbom i Piteå

  • Tidigare MAF Piteå, men sedan ett år tillbaka en del av Tengbom-koncernen.
  • Arbetar med hela skalan av arkitekturuppdrag: stort som litet, privat som offentligt och från nybyggnation till transformation.
  • På kontoret i Piteå arbetar arkitekter och byggnadsingenjörer: Anna-Sara Fenander, arkitekt Stina Vesterberg, arkitekt och affärsutvecklare, Jonas Hedenström, byggnadsingenjör Tomas Larsson, byggnadsingenjör Moa Marklund, byggnadsingenjör Elin Vikgren, byggnadsingenjör Emma Bergström, byggnadsingenjör och studiochef för Piteå.
  • Läs mer: www.tengbom.se
Bilden visar en kvinna som tittar in i kameran. Kvinnan ler och är glad.
Stina Vesterberg, arkitekt och affärsutvecklare.
Bilden visar en glasfasad och ett stort glastak.
Kvarteret Siken rymmer flera olika verksamheter, bland annat hälsocentral, gym, Piteå kommuns samhällsbyggnad, Proxina och inte minst Tengbom.
Konferensrum med gröna stolar. Genom glasväggen ser man ut mot glasentrén.
Konferensrum med färgglada inslag och ett vackert ljusinsläpp.
Bilden är en översiktsbild som visar det hela kontorsutrymmet. Golvmattan är grå. Väggarna består av glas och trä.
Bilden visar ett kontor. I bakgrunden syns en större del av kontoret och glasentré.
Bilden visar början till en trappa byggd av trä och plywood.

Följ oss