Polardörren tillverkar dörrar med kärlek
För kallt klimat och med varm passion har Polardörren utvecklat ett starkt kvalitetsvarumärke där design och känsla står i fokus.
– Skillnaden mellan våra ytterdörrar och andra är att du nästan kan snacka med dem, säger Polardörrens ägare och vd Mikael Tinglöf.
Hos Polardörren har man tagit fasta på att en ytterdörr kan vara så mycket mer än en praktisk detalj som går att öppna, stänga och låsa.
– Vi ligger långt fram när det gäller design och produktutveckling. En dörr från oss fungerar även som en inredningsdetalj som ger huset ett personligt uttryck.
Handgjorda ytterdörrar
Genom att ständigt vara öppen för trender och ny teknik är visionen att bli marknadens mest kreativa och flexibla träytterdörrstillverkare, en affärsidé som utvecklades redan under den förra ägaren. Mikael Tinglöf beskriver en stentuff bransch där det gäller att sticka ut för att överleva.
– Konstruktionsmässigt finns det många som kan göra ytterdörrar men att göra dem helt för hand som vi gör, det är vi ganska ensamma om.
En Polardörr är genuint hantverk, vilket inte alltid syns utanpå.
– Vi sågar för hand, girar som man gjorde förr, limmar för hand, lägger isoleringen för hand, pressar dörren för hand, slipar den för hand och lackerar för hand. Det gör oss rätt så unika, säger Mikael Tinglöf som beskriver Polardörrens kunder som kvalitetsmedvetna människor som är ute efter det lilla extra, ofta med speciallösningar.
[caption id="attachment_1367" align="aligncenter" width="500"]

I fabriken tillverkas omkring 4 500 Polardörrar per år, helt för hand. Många olika designmodeller har utvecklats genom åren.[/caption]
Från minus till plus
Företaget har anor ända från 1946, då det tillverkades dörrar till en lokal marknad. Under 90-talet stod Älvsbyhus som ägare men i början av 2000-talet såldes bolaget vidare. När Mikael Tinglöf tog över 2010 handlade det framför allt om att vända negativa försäljningssiffror till positiva. Tidigare serietillverkades även billigare varianter av ytterdörrar i Öjebyfabriken men i stenhård konkurrens från stora miljardföretag bl.a. i Estland, Lettland och Litauen blev det nödvändigt att omstrukturera verksamheten.
– Nu köper vi in dörrar därifrån i stället. Men då handlar det inte om Polardörrar. Dörrar köper vi in och Polardörrar tillverkar vi, säger Mikael Tinglöf som menar att det finns en tydlig skillnad även om alla produkter håller hög kvalitet.
Med ett 20-tal anställda och en omsättning på 33 miljoner kronor (2014) har företaget idag 8-9 procent av marknadsandelarna i Sverige. Det handlar om cirka 9 000 dörrar per år, varav ungefär hälften är egentillverkade. För att få ut volymer sker all försäljning av Polardörren genom återförsäljare som finns över hela landet. Företagets platta organisation ger även en annan tydlig konkurrensfördel.
– Kedjorna tycker om att vi är flexibla och att de kan snacka direkt med oss.
Delaktig personal
Polardörren står idag på stadiga ben. Det tillskriver Mikael Tinglöf till stor del sina anställda som ständigt bidrar med nya spännande utvecklingsidéer.
– Vi har roligt på jobbet och snackar, tänker och pratar tillsammans. Man måste tro på sin personal och lita på dem fullständigt. Det ger framgång om alla har känsla för företaget.
Verksamheten finns i Kombihuset i Öjebyn och Mikael Tinglöf berömmer samarbetet med Piteå Näringsfastigheter.
– Det fungerar verkligen bra. De har alltid varit mycket flexibla och lyhörda för våra behov.
[caption id="attachment_1366" align="aligncenter" width="500"]

Polardörren håller till i Kombihuset i Öjebyn.[/caption]
Läs mer på: