Tre glödande företag under samma tak

De började i liten skala med ett par härdugnar. Sex år senare har Tomas Persson och Ulf Isaksson inte bara expanderat verkstadsföretaget Piteå Härdteknik. De har också tagit klivet in i två nya branscher, genom förvärvet av Nordkrom och nystartade Stålpartier i Norr. Allt samlat i Kombihuset i Öjebyn.

Tomas Persson och Ulf Isaksson har båda lång erfarenhet från verkstadsbranschen. Den gemensamma resan startade med företaget Piteå Härdteknik AB i en mindre verkstadslokal i Bergsviken 2008. Sedan dess har duon alltid haft många järn i elden. – Vi köpte några härdugnar för härdning av ståldetaljer till industrin men det dröjde inte länge förrän vi hade en komplett verkstad, säger Ulf Isaksson.

I årsskiftet 2009-2010 gick flyttlasset till större lokaler i Kombihuset i Öjebyn. Idag omsätter Piteå Härdteknik ca 30 miljoner kronor med 18 anställda. Företaget tillverkar i huvudsak delar och reservdelar till industrin och härdbehandlar detaljer till maskiner som utsätts för hårt slitage. Dessutom finns en gren med i huvudsak inhyrd personal som arbetar med industrimontage och renoveringar vid större industrier.

Lokalerna avgjorde köpet

För ett och ett halvt år sedan öppnades möjligheten att köpa luleåföretaget Nordkrom AB. Köpet blev klart i september förra året och sedan dess har hela verksamheten flyttats till Kombihuset. – Det var mycket tack vare att Piteå Näringsfastigheter kunde erbjuda dessa lokaler som vi tog beslutet att köpa Nordkrom. Vårt behov är bland annat ytor och stor strömkapacitet. PNF är alltid tillmötesgående och prioriterar oss som växer och det uppskattar vi, säger Tomas Persson. Flytten till Piteå har inneburit en riktig nystart med investeringar för att göra produktionen mer rationell. – Vi har installerat fem meter djupa krombad för att kunna ta emot dubbelt så stora detaljer än tidigare. Förut skickades mycket till södra Sverige men nu stannar allt här. Närmare hälften av vår produktion går till Finland som är en ny stark marknad, säger Tomas Persson. [caption id="attachment_927" align="aligncenter" width="550"]Anton Mikaelsson är produktionsansvarig på Nordkrom Anton Mikaelsson är produktionsansvarig vid Nordkrom.[/caption] Nordkrom arbetar med hårdförkromning av stora och små detaljer till industrin. En del av produktionen består av renovering av slitna och skadade maskindetaljer. På så sätt kompletterar verksamheterna i Piteå Härdteknik och Nordkrom till viss del varandra men det handlar ändå om helt skilda branscher som kräver helt olika kompetenser. – Kromning är ett genuint hantverk. Därför är vi extra glada att den förre ägaren Kjell Juto och all övrig personal har valt att följa med oss till Piteå, säger Tomas Persson. Nordkrom har idag fem anställda. Orderingången är på stadig uppgång och planen är att växa något ytterligare.

Hög kvalitet som affärsidé

Dörr i dörr med Nordkrom ligger sedan några månader tillbaka nybildade Stålpartier i Norr AB (Spinab) som i dagsläget har sex Härdteknik Spinabanställda. Företaget ägs till lika delar av Tomas Persson och Ulf Isaksson respektive Svante och Mats Björk från Öjebyns Glas och Aluminium AB, som har gedigen erfarenhet av tillverkning i aluminium. Spinab bildades utifrån en växande efterfrågan på dörrar, fönster och andra specialtillverkade produkter med profiler i stål. – Problemet är att det inte går att blanda stål och aluminium i samma lokaler. Dessutom saknade Öjebyns Glas kompetensen att behärska stålets egenskaper. Vi bestämde oss för att göra en test tillsammans och tillverkade tjugo fönster som blev riktigt bra. Sedan körde vi, säger Ulf Isaksson. Stål har större hållfasthet och högre brandklass än aluminium och därför lämpar sig fönster och dörrar med stålprofiler väl i exempelvis offentliga miljöer. Kunderna är främst bolag från såväl privat som offentlig sektor som är beredda att betala för extremt hög kvalitet. Efterfrågan är redan högt över förväntan, inte minst från Stockholmsområdet. – Vi erbjuder norrländsk kvalitet och kommer att vara dyrare än de flesta, säger Ulf Isaksson som konstaterar att det ser ut att bli ett framgångskoncept: – När vi startade hade vi ingen uppfattning om hur stor marknad som finns. Nu ser vi möjligheter överallt. Det är inte alls orimligt att Spinab har 16-20 anställda om två år. [caption id="attachment_934" align="aligncenter" width="550"]NC Stålpartier i Norr har bland annat investerat i en NC-maskin för att kunna optimera produktionen.[/caption]

Följ oss