På besök hos KolerElvis Kök & Catering
I hjärtat av Öhns industriområdet ligger KolerElvis, en populär lunchrestaurang som serverar vällagad husmanskost till många hungriga matgäster varje vecka.
När vi hälsar på har de sista lunchgästerna gått för dagen. Det mesta är undanplockat och personalen gör de sista förberedelserna inför nästa dag. Borden torkas av och dagens maträtter suddas ut på den svarta griffeltavlan och ersätts av kommande meny: ärtsoppa med fläsk, ugnsgratinerad korv, sprödbakad fisk och två sorters palt.
Många olika gäster
KolerElvis är en ren lunchrestaurang. Dessutom erbjuds catering som levereras härifrån. Här jobbar sju personer som serverar omkring 150-200 matgäster måndag till torsdag och något fler på fredagar. Konceptet är vällagad husmanskost, alltid med några olika rätter att välja på. Något som uppskattas av många.
– Vi har tre sittningar per dag. Först kommer de som börjar tidigt på morgonen och jobbar häromkring på området, sedan kommer affärsfolket och de som jobbar i stan och lite senare pensionärerna, säger Robert Öberg.
Lyckad flytt
Robert Öberg drev tidigare restaurang på Noliaområdet. När de lokalerna skulle byggas om 2013 fanns inte längre någon plats för hans verksamhet. Kommunen hjälpte till med att hitta en ny plats för etablering. Lösningen blev att flytta till Öhns industriområde i Öjebyn där det både fanns behov av ett matställe och en lämplig lokal som Piteå Näringsfastigheter kunde bygga om för restaurangverksamhet.
– Det blev riktigt lyckat. Det är en trevlig och lämpligt stor lokal, säger Robert Öberg som upplever att relationen till PNF alltid varit god.
– Vi har ett mycket bra samarbete, vi löser de problem som uppstår tillsammans och hittar alltid en lösning.
Vem är KolerElvis?
När verksamheten flyttades till Öjebyn kändes det naturligt att även byta namn till KolerElvis. Men var kommer det ifrån?
– När vi flyttade från Koler till Piteå 1968 började jag spela i ett band som hette Kjell-Bertils. Jag var femton år och vi spelade samma typ av musik som Elvis och jag var sångare. Sedan dess har folk kallat mig KolerElvis. Det blev en kul grej även att kalla restaurangen för det, och det funkar.
Robert Öberg är något av en mångsysslare. Han har bl.a. varit vapenhandlare och skomakare. I mitten av 90-talet började han sälja fisk och 1999 tog han och hustrun Kerstin över butiken Bölefisk i Böle. De slutade dock sälja fisk och började i stället laga mat som de sålde in hos butiker i Norr- och Västerbotten. År 2003 öppnade de butiken Rena Rama Delikatesser i centrala Piteå, och något år senare startades restaurangverksamheten.
KolerElvis är en kreativ själ som alltid haft många järn i elden och nästan aldrig haft semester.
– Jag kommer att jobba så länge det funkar. Pension känns som ett konstigt ord men jag skulle nog kunna tänkta mig att jobba lite mindre så småningom.