Ny företagare: Johan Gran

I lokalen där Pite bryggeri huserat i flera år förbereder sig nu en ny, driven företagare med att starta upp ett destilleri. Johan Grans företag kommer att tillverka gin med fokus på hantverkets betydelse.

I den historietäta miljön på Furunäset gör sig Johan Gran redo att ta plats bland många andra hantverkare. Han visar runt i lokalen där stenblock och murbruk bildar en spännande kuliss.

Johan Gran befinner sig i den inledande processen av företagande och ordnar med alla tillstånd som krävs. En större panna för destillation är beställd och anländer under våren. Om allt går som det ska hoppas han ha en ginprodukt färdig till sommaren. Företagsnamnet och varumärket som mediebyrån Oh my utvecklar är tills vidare hemligt.

”Stan är redo”

Johan har länge intresserat sig för gin och samlat på olika sorter. Han är också intresserad av ginbranschens expansion.
– Ginbranschen i Sverige håller på att explodera. Idag finns det cirka 50 destillerier och branschen spår en positiv utveckling med många destillerier till inom några år, berättar Johan.

Den egna satsningen ser han som en naturlig förlängning av alla satsningar inom mat och dryck som gjorts de senaste fem åren i Piteå.
– Allt som har hänt i Piteå får mig att känna att nu är stan redo för god gin.

Alla recept är unika

Johans förhoppning är att gingindestilleriet ska bli ett besöksmål på Furunäset. Ett ställe där förbipasserande kan stanna upp och titta in när dörren står öppen. Kanske i samband med att Johan buteljerar flaskor. Tillverkning av gin är ett hantverk där tillverkarens sinnen som lukt och smak kommer till användning.
– Det blir otroligt mycket handpåläggning i både destillationsprocessen och efterarbete i form av buteljering. Allt bygger på att jag ska utveckla recept där jag har rätt antal gram kryddor per liter. Alla recept är unika, berättar Johan.

Tillverkningen kan sammanfattas med att ren sprit omdestilleras och smaksätts. En viktig del i processen är hur länge kryddorna får dra. Enbär är en given ingrediens och måste ingå i gintillverkning.
– Som jag kommer göra gin, och som många andra små tillverkare gör, kallas hantverksgin.

Lokal förankring

Med åren vill Johan utveckla kontaktnät som kan öppna upp för en internationell marknad, men den lokala förankringen på Furunäset blir kärnan i verksamheten.
– Jag gör det här helhjärtat och vill se hur långt jag kan ta det.

Han kommer även att sälja sin gin via kontaktnät till restauranger. Kontakt med restaurangbranschen får han hjälp med av Johan Eriksson vars restaurang Centrum krog gått in som delägare i företaget.

Klockren lokal

Kontakten med Piteå Näringsfastigheter (PnF) ledde till att Johan landade i lokalerna på Hampas gränd på Furunäset. Lokalen är uppdelad i två delar, en för produktionstillverkning, den andra för servering där catering kan bli aktuellt i framtiden.
– PnF har varit väldigt stöttande för att jag över huvud taget ska kunna starta verksamheten. Jag kunde inte ha fått bättre förutsättningar än vad jag har fått nu med alla människor som hjälper mig, säger Johan.


Är du också i behov av lokal – kontakta oss om hur vi kan hjälpa dig!

Följ oss