PnF hälsar på: Nordec

En man och en kvinna står i en stilren köksmiljö. Båda tittar in i kameran.

En stark stålbyggare på plats i Acusticum

Nordec är en ledande aktör inom stålkonstruktioner i Norden, med ett brett spektrum av projekt som sträcker sig över tung industri, brobyggnationer och stora byggnader. Nordec har kontor i både Luleå och Stockholm, men deras svenska huvudkontor finns i Piteå, där de nyligen flyttat in i Hus 4 på Acusticum. Vi hälsar på för att höra mer om deras verksamhet och framtidsplaner.


I mitten av maj flyttade Nordec in i Hus 4 på Acusticum i Piteå och blev därmed hyresgäster hos oss på PnF. Kontoret i Piteå fungerar som företagets Sverigekontor, medan koncernens huvudkontor ligger i Helsingfors. Vi träffar Niklas Ersson, affärsområdeschef för Heavy Industry, och Julia Myrestam, ekonomichef, för att få en inblick i deras verksamhet och se hur de har kommit på plats i lokalerna.


Brett verksamhetsområde
Nordec är en ledande aktör inom stålkonstruktion och arbetar inom fyra huvudområden. De bygger stålkonstruktioner för tung industri, skapar stommar av betong och stål för flervåningsbyggnader och uppför större hallbygnader och logistiklager. Dessutom är de specialiserade på brobyggnation, med projekt som sträcker sig från mindre broar till kilometerlånga konstruktioner. Fokus för personalen i norra Sverige är projekthantering och försäljning. 
– Det handlar om att sälja in nya projekt, genomföra de vi har och försöka hålla ett jämnt och stabilt växande flöde, säger Niklas.

Global produktion och internationell marknad
Nordecs produktion sker inom koncernens egna verkstäder, som finns i Finland, Polen och Litauen. Med en geografisk spridning över sex länder, där Sverige är den största marknaden, levererar Nordec lösningar för stora byggföretag, offentliga uppdragsgivare och industriföretag som har behov av stålkonstruktioner. Julia beskriver hur företaget har en stark ställning på hemmamarknaden och att intresset för hållbarhet ökar. Nordec fokuserar på att minimera miljöpåverkan genom effektiv materialanvändning och samarbetar med leverantörer och kunder för att hitta de mest hållbara lösningarna för varje projekt. 
– Hållbarhet blir ett allt viktigare krav i upphandlingar, och vi arbetar kontinuerligt med att införa nya tekniker på våra arbetsplatser, till exempel genom att använda skrotbaserat återvunnet stål eller eldrivna mobilkranar. Målet är att vi ska ha reducerat våra koldioxidutsläpp med 40–50 procent till 2030, berättar Niklas.

Variationsrikt och utvecklande arbete
För både Niklas och Julia är variation en uppskattad del av deras dagliga arbete. Julia, som arbetar med ekonomi, projekt och även HR-relaterade frågor, berättar att olika inslag förgyller dagarna och att Nordec är ett företag där personalen arbetar väldigt nära. 
– Jag älskar att jobba med siffror och utveckla våra processer. Att kunna följa projekten från början till slut är väldigt givande.

Nordec har ett fokus på att leverera helhetslösningar och tycker framför allt om att arbeta med totalentreprenader. 
– Det optimerar hela vårt flöde med projekt om vi håller i helheten, menar Niklas. 
– På så sätt kan vi också arbeta aktivt med säkerheten på arbetsplatsen och i verkstäder. 
Varje arbetsdag genomförs hundratals tunga lyft, vilket är en arbetsmiljörisk. Det planerar vi för redan när vi börjar designa stommen, säger han.

Framtiden ser ljus ut
Nordec har stora förhoppningar inför framtiden, särskilt med den gröna omställningen som pågår i norra Sverige. 
– Att få vara med och bidra till stora projekt inom den gröna stålindustrin är både roligt och utmanande. Vi är på rätt plats vid rätt tidpunkt, säger Niklas.

Ett vardagsrum i varma toner. Två soffor står mot varandra.
Mitt i lokalerna har Nordec en stilren och mysig soffgrupp för raster och spontana möten.
Bilden visar en stilren köksmiljö. I förgrunden syns blommor och frukt.
Bilden visar ett långt bort bord med stolar på var sin sida. I bakgrunden syns en teveskärm.
Nordecs konferensrum i Hus 4, Acusticum.

Fakta / Nordec i Sverige

  • Startår och utveckling: 1993 i Öjebyn där egen produktion bedrevs fram till 2010 när företaget såldes till finska ägare. Under tio år fortsatte verksamheten i den konstellationen. År 2020 skedde en sammanslagning av de två största stålbyggarna i Finland och resultatet blev Nordec, som det Piteå-baserade kontoret blev en del av.
  • Antal anställda i Sverige: Cirka 40
  • Antal anställda globalt: Cirka 650
  • Verkstadsorter: Finland (två fabriker), Polen och Litauen. Varje fabrik är specialiserad på vissa utvalda typer av stålkonstruktioner.
  • Största marknader: Sverige, Finland och Norge, men projekt genomförs även i Tjeckien, Polen och Litauen.
  • Exempel på projekt: Tele2 Arena, Strawberry Arena, Mall of Scandinavia, Kalixbron i Kalix, Coop Eskilstuna, Terminal T2 på Helsinki Airport, Nokia Arena i Finland, Kronobergsbron Helsingfors, med flera.


Länk för mer läsning
Ja, jag vill veta mer om Nordec

En upplyst bro.
Nordec arbetar med stora stålkonstruktioner och brobyggnationer. Ett exempel är denna bro i Solna. Foto: Nordec.
Bilden visar en tågperrong på en tågstation.
Ett annat exempel från Nordecs tidigare arbeten är Uppsala resecentrum. Foto: Nordec.

Följ oss