Biologisk mångfald med sötma

I veckan var det dags för att tömma PnFs bikupa på honung för sista gången på årets säsong, så kallad slutskattning. Andreas Schleiss från Bee at work passade på att visa oss hur det går till när honungen ska tas om hand från bikupan. Årets sommar har, som bekant, bjudit på soligt och varmt väder som också brukar innebära en god säsong för honung. Avsaknaden av regn har gjort att en del blommor inte har blommat ut och det pratas bland biodlare att det pekar åt att bli en normal skörd av honung 2021 i Norrbotten istället för en rekordskörd. [caption id="attachment_4125" align="aligncenter" width="796"] Närbild på flitiga bin på en honungsram. Foto: Jenny Bergman[/caption] I bikupan var det ett antal väl fyllda ramar med honung som bina samlat ihop i omkringliggande miljön på företagsbyn. Bina flyger ett par kilometer i radie från kupan för att hämta nektar och bidrar då med att främja den biologiska mångfalden, pollinering, säkra binas överlevnad och vi får lokalproducerad honung - biologisk mångfald med söt eftersmak. Här nedan kan du se fler bilder från slutskattningen. [galleri]