Inget jullov hos Nya Paltmakarna
På Kabelgatan i Öjebyn förvaltas en god tradition, en unik produkt i form av begreppet Strömlidapalt.
– Vi är de enda som gör äkta handrullad palt, säger Eva Johansson, produktionschef hos Nya Paltmakarna.
Palt. Ett för Piteå ovärderlig varumärke, lika riksbekant som Västerbottensost, spettekaka och julbocken i Gävle. Hos Nya Paltmakarna handrullas palt av många olika modeller. Tillverkningen kan beskrivas som ett riktigt hantverk i många moment, där varje ämne formas för hand.
– Det är inte riktigt som att rulla palt till en gryta hemma. Att stå åtta timmar per dag kräver en viss teknik, säger Eva Johansson som har varit anställd i företaget sedan 2008.
Paltmakarna och begreppet Strömlidapalt grundades 1996 av Ethel Lidgren, som till en början serverade sin egentillverkade palt i det värdshus som tidigare fanns på Strömlida. I takt med ökande efterfrågan började hennes make leverera catering till företag och senare även till försäljning i butiker. Verksamheten växte och flyttades 2002 till nuvarande lokaler i Kombihuset i Öjebyn, där produktionen successivt har utvecklats genom åren. Paltmakarna såldes 2006 till Roger Blombäck och Eskil Nordström och år 2013 köptes företaget av Sten Eriksson och Stig Lundgren. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är den senare ensam ägare.
[caption id="attachment_1857" align="aligncenter" width="700"]
Oskar Sundqvist plockar upp rykande het blodpalt ur grytan.[/caption]
Nya Paltmakarna har sju anställda, varav fem jobbar i tillverkningen. Varje person rullar omkring 90 kg palt per dag. Till detta behövs cirka 1 200 kg potatis och 300 kg fläsk varje vecka.
– Totalt producerar vi omkring 9 ton per månad, säger Eva Johansson som berättar att storsäljaren är originalet pitepalten, som står för ungefär hälften av produktionen. Dessutom tillverkas blodpalt, leverpalt, suovaspalt, flatpalt utan fläsk, kroppkakor, stekpalt och glutenfri palt som är en ganska ny produkt.
Kunderna är framför allt butiker i Norrbotten och längs Västerbottens kustland.
– Vi skickar även 200 kg till en distributör i Stockholm varje vecka. Och vi har ett antal restauranger som köper palt av oss, framför allt under sommaren då flera sommarserveringar vill ha palt på menyn.
Produktionstopparna ligger under höstjakten och vårvintern när det är populärt att steka palt utomhus. Efterfrågan stiger även under Noliamässan och i juletider.
– Efter helgerna skjuter det fart. Då är folk trötta på julmaten och vill ha enkel mat snabbt.
Se bilderna i bildspelet nedan automatiskt eller genom att klicka på prickarna längst upp till höger.
[galleri]