Invigning av muralmålning i Öjebyn

Lördagen den 4 september 2021 invigdes Öjebyns första muralmålning. Väggmålningen är ett initiativ för firandet av Piteå 400år och ett samarbete mellan Piteå Kommun, Piteå Näringsfastigheter, Region Norrbotten och konstnärerna Josefin Jonsson och Emil Eklund.

På plats för att ta del av invigningen fanns en publik om ungefär 50 personer. Linda Rosén inledde med att hälsa alla välkomna och förklarade att hon var där i egenskap av att vara VD för Piteå Näringsfastigheter och att huset som målningen sitter på tillhör PnF. Linda räckte sedan över mikrofonen till Helena Stenberg som bland annat pratade om att den första idén om en väggmålning kläcktes inne på hennes kontor i Stadshuset. Bland mycket annat berättade hon också att det känns bra att denna konst är beständig och kommer att finnas för beskådan under lång tid framöver. Helena utbringade även ett fyrfaldigt leve till Piteå 400 år, muralmålningen och konstnärerna där hurrandet rungade genom publiken.

Änglar över Öjebyn
Sedan fick konstnären Josefin Jonsson berätta mer om väggmålningen som kallas för "Änglar över Öjebyn" som hon målat tillsammans med sin partner och kollega Emil Eklund. Motivet föreställer en skyline över Öjebyn där två vakande änglar sprider kärlek över byn. Hon passade på att tacka en lång rad med personer och företag som ställt upp och stöttat dem under tiden de har målat väggen. Ett extra tack skickar hon till de bybor som gör Öjebyn till den trevliga by som den är idag och att det varit roligt att höra alla positiva kommentarer från förbipasserande människor. Invigningen avslutades sedan med att Linda Rosén överräckte blombuketter till konstnärerna varpå de tog plats framför väggen för att ställa upp på bild.

Vidare kan vi berätta att väggen har målats med roller, de vita partierna är målade med en färg som lyser i mörkret och för att nå hela vägen upp på väggen så har konstnärerna fått ta körkort för att kunna stå på en saxlift med säkerhetsutrustning. Det är den första muralmålningen som konstnärsparet gjort och skiljer sig stilmässigt från den konst som de normalt ägnar sin tid åt. Färgerna i motivet hör däremot till deras vanliga färgval och de gick igen även i konstnärernas klädsel invigningsdagen till ära.

Väggen finns att beskåda på Granvägen 2B i Öjebyn, nära korsningen Öjagatan/Granvägen. I samma byggnad finns även nyinflyttade restaurangen Kifas.
Foto: Jenny Bergman

 

I byggnaden finns en ledig lokal, läs mer här:
Kontorslokal i Centrala Öjebyn | Piteå Näringsfastigheter (pnf.se)

Följ oss