Mindfulnesscenter jobbar för hälsosamma arbetsplatser    

I ett samhälle som genomsyras av allt mer psykisk ohälsa har Mindfulnesscenter utvecklat konkreta metoder och verktyg för att motverka stress i vardagen. Nu har de flyttat huvudkontoret till Stadsvapnet i Piteå.

Utmattningsdepression klassas som ett folkhälsoproblem och är det sjukdomsområde som ökar mest i hela västvärlden. Akut

And galaxy pocket call blocker Quite http://haciendajireh.com/ouas/download-text-message-spy-do/ Invest whatsapp spy v2 download This free spy app blackberry Son's iphone spy blog Long ipad email spy Against http://jeremymarinas.net/m40f-spy-gps-tracker-philippines/ Had http://outshineservices.com/5yy-phone-spy-singapore/.
stressreaktion har blivit den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige och från och med den 31 mars i år träder en ny lag i kraft, som tillskriver arbetsgivaren skyldighet att åtgärda psykisk ohälsa orsakad av arbetssituationen.
I samma takt har behandlingsmetoder som mindfulness blivit allt mer efterfrågade.
– Det ligger i tiden. Verksamhetschefer har sökt sätt att komma åt problemet men det har inte funnits verktyg, säger Susanne Sahlén-Nyberg, vice vd och driftansvarig för Mindfulnesscenter AB.

Ledande inom mindfulness
Mindfulness, som bland annat har visat sig mycket applicerbart på ångest och utmattningsdepressioner, handlar om medveten närvaro.
– Vi tränar fokus och medvetande för att få insikt i det egna beteendet och hur vi agerar i olika situationer. Ofta gör vi en sak men har fokus på något annat och det stjäl energi, förklarar Susanne.
Mindfulnesscenter startades 2007 av doktor Ola Schenström, en av de som tagit mindfulness till Sverige, och är idag Sveriges ledande utbildningsföretag inom mindfulness. Förra året omsatte företaget 8,4 mkr – i år siktet inställt på 12 mkr. Huvudkontoret låg tidigare i Luleå men för några veckor sedan gick flyttlasset till Stadsvapnet i Piteå som är bas för tre anställda.
– Vi stortrivs i våra nya lokaler. De är ljusa och fräscha och det känns fantastiskt bra att finnas i centrala stan. Det är roligt att dela korridor med många små företag med olika verksamheter, säger Susanne Sahlén-Nyberg.

Erkänd behandlingsmetod
Under åren har Mindfulnesscenter utvecklat egna koncept med internetbaserade träningsprogram som motverkar stress, oro, ångest, smärta och sömnsvårigheter. De producerar olika typer av läromedel, erbjuder föreläsningar och har dessutom utbildat och diplomerat omkring 1000 mindfulnessinstruktörer som finns över hela landet.
En stor grupp instruktörer finns inom vården där mindfulness används som behandlingsmetod av allt från psykologer och kuratorer till sjukgymnaster, arbetsterapeuter, barnmorskor och vid ungdomsmottagningar. Mindfulnesscenter riktar sig även till enskilda individer och skolan.
Enligt Susanne Sahlén-Nyberg har det hänt mycket på företagssidan de senaste åren. Allt fler vill ha hjälp med förebyggande hälsovård och stresshantering och bland kunderna finns stora arbetsgivare som SE Banken, Trafikverket, Folksam, H&M, IKEA och Microsoft.
– Ytterst handlar det ju om att öka produktiviteten genom att minska sjuktalen och frånvaron. Men det handlar också om att få medarbetare som trivs och fungerar på jobbet, säger Susanne som i det fallet ser ett ungefär lika stort intresse bland män som bland kvinnor.
– Men männen väntar som regel lite länge innan de erkänner sitt problem så när de rasar finns inga resurser kvar och då tar tiden till återhämtning mycket längre.

Ingen quick fix
Mindfulness består av meditation och vardagsövningar som utförs regelbundet och under en längre tidsperiod. Man anmäler sig och köper ett koncept, en behandling. Övningarna görs individuellt eller i grupp, fysiskt eller i virtuella klassrum på nätet. Susanne är noga med att poängtera att det handlar om ett långsiktigt och målmedvetet arbete.
– Det måste finnas en vilja att förändra något hos sig själv. Du måste ner på medvetandenivå för att få en uthållig förändring.
Hon menar att stress har blivit ett sätt att leva och att mindfulness fyller en viktig funktion.
– Det måste finnas en motvikt till prestations- och tekniksamhället där vi ska vara tillgängliga och finnas överallt. Jag tror att mindfulness är här för att stanna.

[galleri]


FAKTA MINDFULNESS

Mindfulness är ett förhållningssätt som handlar om att få större medvetenhet om sig själv och det som finns i stunden. Träning i medveten närvaro tränar koncentrationen och uppmärksamheten. Det ger oss större möjlighet att påverka det enda som vi faktiskt kan påverka– nuet.

Den västerländska formen av mindfulness har utvecklas sedan början av 1990-talet av Jon Kabat-Zinn, grundare av Stress Reduktion Clinic Center in Medicine Health Care and Society vid Massachusetts University. Hans forskning har utformat metoden som ett sätt att använda meditation kliniskt vid psykoterapi och stresshantering.

Skärmavbild 2016-01-20 kl. 12.12.56

Följ oss