OGJORT 2023 – Nya offentliga miljöer kommer till liv

Nu skapas nya offentliga miljöer i Piteå! PnF är en del av konstfestivalen OGJORT som pågår 22-27 maj.


Tidigare i veckan påbörjade fyra konstnärer sina verk på centrala fasader i Piteå.
– Det känns självklart för oss att bidra med ytor för muralmålningar som gör konstverken tillgängliga för alla Piteåbor. Att stötta och sponsra kultur är en liten men viktig del av vårt uppdrag och ett sätt att utveckla fastigheternas bidrag till omgivningarna, säger Linda Rosén, VD.


På Aronsgatan 12, en fasad som ägs av fastighetsbolaget KB Stadsvapnet där PnF är en av delägarna, jobbar konstnären Amanda Mendiant. Motivet har ett medvetet androgynt uttryck och Amour et courage (kärlek och mod) är temat.
– Nu har jag möjlighet att göra en shout out om att vi alla behöver kärlek, men det behövs också jättemycket mod för att stå upp för vem man är. Lika viktigt är det förstås att stå upp för andra när man ser orättvisor. Vi behöver stötta varandra och våga säga ifrån när man ser sådant som inte är okej, säger hon.


PnF:s fastighet på Sundsgatan 37 (gamla Åhléns-huset) genomgår också en stor omvandling på fasaden mot just Sundsgatan. Lulebon Cassius Fadlabi jobbar för fullt med sin muralmålning som ger fasaden en helt annan dynamik.


Hela veckans program och presentationer av konstnärerna finns på Piteå kommuns hemsida.
Klicka här för fullständigt program.

Följ oss