Blade Solutions förlänger vindkraftverkens livslängd

Att arbeta 70 meter upp i luften är svårt och tidskrävande, men utsikten bjuder på många vackra vyer.

Greger Nilsson är namnet bakom företaget Blade Solutions. Ett företag inriktat på reparationer av vindkraftsblad och avisningssystem. Med egenutvecklade och patenterade metoder bidrar Blade Solutions till att förlänga vindkraftverkens livslängd. Nu är Blade Solutions en av finalisterna i JEC Innovation Awards.

Greger Nilsson är långvarig hyresgäst hos PnF. I kompositbyn i Öjebyn har han kontor och verkstad med labb. Perioden april-november är han och en medarbetare ofta ute på fält i Malå och Storuman på uppdrag av Skellefteå kraft. Efter 17 år som kompositforskare på det som idag heter forskningscentret RISE, startade han 2013 Blade Solutions. Fokus ligger på reparation av vindkraftsblad.
– Jag fick höra att det var inte så många svenskar som jobbade med bladreparationer. Jag som har jobbat med kompositer i många år, tänkte att det inte kan vara så svårt, berättar Greger.
Att arbeta på hög höjd var inte heller något som avskräckte honom.

Finalist
För en tid sedan fick Greger i uppdrag av företaget Huntsman Advanced Materials att utveckla och ute på fält prova ett nyutvecklat epoxilim som kan härda i minusgrader. Med hjälp av limmet kan vindkraftsbladen lagas provisoriskt. Genom sin medverkan är Blade Solutions nu finalister i kompositmässan JEC Innovation Awards, som äger rum i maj.
– Det är en rolig grej att vara med om.

Berätta om starten. Hur började du?
– Inspektioner var bland det första jag fick göra. Värmesystem på vingarna finns till för att hålla borta is. När jag gjorde inspektioner hittade jag skador på värmesystemen. När jag frågade om hur lagningen går till fick jag svar att det fanns ingen metodik.
– När jag satte mig in i det hela mer skapade jag värmesystem och skador för att ta fram reparationsmetoder. Nästan på en gång blev orderboken full.

Gregers reparationsmetod för värmesystem på skadade vindkraftsblad är patenterad sedan 2015. Han arbetar kontinuerligt med att se över värmesystemen med ambitionen att göra dem tåligare.
– Jag kom på ett sätt att göra värmesystemen mer robusta. Det handlar om att man ska bygga rätt från början. Det är mitt andra patent.
Det första patentet handlar om metoden för att laga, medan det andra är mer inriktat på själva tillverkningen.

Högklassig reparation
Greger fokuserar främst på avancerade reparationsmetoder.
– En inriktning jag har är att reparera i låga temperaturer. Jag har tagit fram en metod för det också. Även om det är minus tjugo grader kan jag göra en högklassig reparation.
– Med min metod kan produktionen säkerställas. Vindkraftverket behöver inte stängas av under vintern i väntan på reparation. Det är dessutom dåligt att verken står still, eftersom de kan få skador. Vindkraftverk håller bäst när de får snurra.

Kan du ge exempel på svåra skador?
– Ett blixtnedslag kan ge skador i vingens värmesystem, vilket innebär komplicerade lagningar som kräver mer tid. Det tycker jag är roligt och utmanande att göra. Skador kan även uppstå genom iskast från det egna vindkraftverket.

Hur upptäcker man defekter på vindkraftverkens vingar?
– Ofta upptäcks skador på våren med hjälp av kamerainspektion. Vi gör även industriklättring på vindkraftverken för att undersöka deras skick.

Hur är det med säkerheten när man jobbar på hög höjd?
– Vi arbetar bara när det är bra väder. Det finns vindgränser och får inte vara risk för åska. När det regnar går det inte heller att arbeta med lagningar. Det är många kvadrat på vingarna som samlar vatten.
– Vi är alltid två som arbetar och använder rep som håller för att lyfta en bil. Vi har alltid ett reservrep riggat också.

Greger ser fram emot vindkraftsbranschen utveckling, och arbetar parallellt med andra spår för att utveckla företaget.
– Jag är gärna med i fler forskningsprojekt och har bland annat gjort demobyggen för Podcomp och Lindbäcks bygg. Jag är också intresserad av forskningsprojekt inom infrastruktur.


Läs mer på Blade Solutions hemsida

Följ oss