PnF hälsar på Heta hyttan

Unikt, stilrent, avskalat och med färginslag. Så kan glasblåsare Linda Isakssons verk beskrivas. Sedan 2005 driver hon Heta hyttan, ett glasbruk som med Lindas driv och kompetens sätter både Furunäset och Piteå på kartan.

Platsen är Blåsaren, ett kulturmärkt gammalt bryggeri som var en del av Furunäsets mentalsjukhus. Nedanför byggnaden rinner Piteälven och den uppskattade kärleksstigen sträcker sig längs strandkanten. Furunäset är en kreativ miljö med Heta hyttan som självklart besöksmål.
– Omgivningen gör att jag får ett smultronställe här i kommunen. Jag skulle vilja bo här.
Jag har möblerat den här lokalen många gånger i mitt huvud, säger Linda.


E-handeln ökar
Genom åren har Lindas företag utvecklats. Heta hyttan erbjuder olika event och koncept på plats i de vackra lokalerna. Samtidigt ökar efterfrågan på digital närvaro.
– När jag startade var jag ett ganska lokalt företag med fokus på försäljning och event här i Piteå. Idag säljer jag mina produkter över hela Sverige med min e-handel, berättar Linda.


Viktigt med energiåtervinning
Hållbarhet är ett givet fokus i Lindas produktion.
– Jag använder återvunnet glas som jag köper in från andra glasbruk. Energiåtervinning är viktigt för mig, därför smälter jag ner glaset i arbetstemperatur.
– Kristall som jag använder, och som alla glasblåsare använder, är ett material som i många fall hamnar på sopberget. Jag tar reda på restavfallet och gör det till nytt glas.


Som långvarig hyresgäst hos Piteå Näringsfastigheter har Linda mest kontakt med driftteknikerna. Lokalen är kulturmärkt och insatser fordrar både omsorg och kompetens.
– PnF har renoverat min lokal efter mina behov och ändå har jag kunnat behålla den här gamla kulturella miljön som den är.

Om reportaget: Målningarna som syns bakom Linda Isaksson är målade av konstnären Catharina J Berg.


Fakta / Linda Isaksson

  • Glasblåsare, utbildad i Orrefors
  • Har tidigare arbetat på olika glasbruk i södra Sverige
  • 2005 startade hon eget, Heta hyttan, på Furunäset.

Följ oss