PnF hälsar på Norrbottensmusiken

I Piteå hyr Norrbottensmusiken lokaler av Piteå Näringsfastigheter. Vi hälsar på hos vår långvariga hyresgäst som förmedlar musik och scenkonst till alla åldrar och på väldigt hög nivå.

Norrbottensmusiken har en naturlig plats på Berget och Acusticum-området. Här har den Piteåbaserade delen av verksamheten huserat sedan 2007. Vi träffar Annelii Backman, länsmusikchef, för en pratstund om kulturens betydelse.

Norrbottensmusikens uppdrag handlar om att producera och förmedla högkvalitativ musik och scenkonst i Norrbotten.
– Vi finns i alla 14 kommuner i länet med vår verksamhet, och för alla åldrar. Vi har en jättefin räckvidd och får möta många driftiga eldsjälar ute i länet, berättar Annelii Backman.
Hon är nybliven länsmusikchef på Norrbottensmusiken, men har jobbat 15 år i organisationen som marknadsförare, marknadsansvarig och enhetschef.


Skapa förutsättningar
Som länsmusikchef hjälper Annelii medarbetare att följa uppdrag och skapa förutsättningar för en så bra verksamhet som möjligt.
– Det som driver mig är människan, både personalen och de människor vi möter genom våra verksamheter.


Ett fint verktyg
I samarbete med bland annat kommuner, skolor och föreningar levererar Norrbottensmusiken professionella produktioner.
– Musik och scenkonst betyder allt för mig. Jag har jobbat med det här så länge, det är liksom en del av mig. Med hjälp av kultur kan man också ta itu med svåra frågor, det är verkligen ett fint verktyg.

Annelii menar att det som sker i mötet mellan kulturen och människan, stunderna som etsar sig fast, berör och blir kvar, inspirerar henne i arbetet.
– Det handlar om ögonblicken där kulturen stärker mottagaren.


En given plats
I dialog med hyresvärden PnF byggdes ett eget hus till Norrbottensmusiken under 2015-2016.
Direkt förankrat med konserthuset Studio Acusticum utgör Norrbottensmusikens lokaler på 1 210 kvadratmeter en given plats för kulturutövande.
– Huset byggdes verkligen efter våra önskemål och behov.


Viktig målgrupp
Förutom Norrbottensmusikens verksamheter med ensembler bedriver aktören också ett omfattande barn- och ungdomsarbete.
– Varje år når vi cirka 19 000 barn och unga genom våra skolföreställningar, från förskoleåldern upp till gymnasiet.
Verksamheten för yngre målgrupper är jätteviktig, menar Annelii, eftersom den kan ge effekter för framtiden.
– Har man mött kultur som barn så kanske man vill vara med i någon av våra ungdomsorkestrar eller lyssna på en konsert i framtiden. Vi arbetar från förskolan upp till vuxen ålder. Vi är med hela vägen.

Music by Coma-Media from Pixabay.

FAKTA / Norrbottensmusiken

  • Norrbottensmusiken har ett uppdrag från Region Norrbotten: Att leverera professionell musikverksamhet i Norrbottens län. Verksamheten bedrivs huvudsakligen från Luleå och Piteå.
  • Norrbottensmusiken ska även utveckla samarbetet med det fria musiklivet i länet.
  • Lokalt i Piteå sker samverkan med Musikhögskolan och Framnäs folkhögskola.
  • I Norrbottensmusiken ingår välkända ensembler som Norrbotten Big Band, Norrbotten NEO, Norrbottens Kammarorkester och Piteå Kammaropera med Kyrkoopera.
  • I barn- och ungdomsverksamheten ingår etablerade namn som Norrbottens Ungdomssymfoniker, Arctic Youth Jazz Orchestra och vokalensemblen Arctic Light


Länk: Läs mer hos Norrbottensmusiken

Följ oss