Vi är en del av OGJORT 2023

Konstnären Amanda Mendiant. Foto: Andreas Renlund.
Den här väggen på Aronsgatan 12 kommer att genomgå stor förändring i år. Foto: Piteå kommun.

I maj blir det konst uppåt väggarna när Piteås nya konstfestival OGJORT 2023 går av stapeln. Årets tema är muralmålningar och fyra konstnärer kommer att måla fyra olika väggar i centrala Piteå. Piteåkonstnären Amanda Mendiant kommer att måla fasaden på Aronsgatan 12.


OGJORT 2023 är en konstfestival som arrangeras av Konsthallen, Kaleido och UNG i samarbete med Kulturrådet, Sparbanken Nord, PNF, RAWI, Musik och Dansskolan, Piteå Konstförening.
– Det ligger en förväntan i luften då många är nyfikna både på utvalda väggar och vilka konstnärer det blir. Därför känns det roligt att få börja presentera både konstnärerna och vilka väggar som kommer ifråga. Konstverken kommer att bli en naturlig del av det offentliga rummet och bidra till en ökad attraktivitet av stadskärnan, säger Micael Jonsson, Kulturchef Piteå kommun.


OGJORT 2023 är namnet på Piteås nya konstfestival, namnet representerar nya inslag inom konst som saknas i centrala Piteå. Det finns ett långsiktigt mål att festivalen ska kunna bli en biennal (alltså återkommande vartannat år) och Ogjort som namn är valt för att kunna appliceras på nya teman på festivalen från konstvärlden som kan kännas “ogjorda” i Piteå.

Detta år är det fokus på muralmålning. Fyra verk kommer uppföras av en lokal, en regional, en nationell samt en internationell konstnär.


Stadsvapnet, en del av PnF
Amanda Mendiant är festivalens lokala konstnär som kommer att uppföra sin muralmålning på Aronsgatan 12, en fasad som ägs av fastighetsbolaget KB Stadsvapnet där en av delägarna är det kommunala fastighetsbolaget Piteå Näringsfastigheter (PnF).
– Det känns självklart för oss att bidra med ytor för muralmålningar som gör konstverken tillgängliga för alla Piteåbor. Att stötta och sponsra kultur är en liten men viktig del av vårt uppdrag och ett sätt att utveckla fastigheternas bidrag till omgivningarna, säger Linda Rosén, VD för PnF.


Om Amanda Mendiant
Amanda Mendiant är en fransk-svensk bildkonstnär bosatt i Piteå. Hon har de senaste 20 åren jobbat som bildkonstnär, illustratör, gästundervisat i illustration och konstnärliga tekniker. Hon frilansar numera även som art director och utmanas av att jobba med olika konstnärliga uttryck. Amandas bilder har alltid kretsat kring kvinnan, i samklang med hennes egen utveckling. Stilla porträtt där närvaro och volymer krävt utrymme och plats i rummen.


Hur känns det att få göra ett sådant här verk i hemstaden?
– Det känns så roligt och lite pirrigt (då det blir ju en bit upp). En mural är något jag länge velat göra och jag känner mig ärad att ha blivit tillfrågad att få göra den i just hemstaden. Sedan ser jag med eftertanke och allvar på hur exponeringen av detta verk kommer att påverka mig över tid eftersom jag kommer att se den oftare än om jag hade målat den någon annanstans. En del av utmaningen blir att den även ska ”hålla” för mina kritiska ögon i många år (skratt).

Vart hittar du inspiration till din konst generellt, och specifikt till det här verket?
– Människor och kroppen som uttrycksätt har alltid varit centrala i mina verk. Kvinnor har varit utgångspunkten men jag har alltid lekt med ambivalens, androgynitet och genus och just nu är denna fråga viktig. För alla. Jag vill rikta mig till de yngre, som känner att de kanske inte riktigt platsar, eller vågar vara sig själva.
– En påminnelse om att att "man faktiskt får vara som man vill". Men visst kräver det mod…
Jag har ännu inte spikat en skiss men jag har sneglat på viktiga rörelser som förenat kroppsaktivism, drag kulturen, med dans och affirmation av jag:et så vi får se vart det landar…


Vad ser du fram emot inför Ogjort 2023?
– Jag ser så framemot att få måla i större format eftersom jag senaste månader jobbat mycket med betydligt mindre målningar, art direction och konsultjobb. Så att faktiskt återigen få färg på händerna och jobba fysiskt är en ynnest. Det blir också spännande att få lära sig att ”köra” en sky-lift.


OGJORT 2023 är en konstfestival som arrangeras av Konsthallen, Kaleido och UNG i samarbete med Kulturrådet, Sparbanken Nord, Piteå Näringsfastigheter, RAWI, Tomas Wiksten, Musik och Dansskolan, Piteå Konstförening.

Följ oss