Vi hälsar på hos Alfagruppen i Öjebyn

Bilden visar en glad kvinnan som tittar in i kameran. Hon har på sig en jeansjacka, t-shirt och keps. I bakgrunden syns ett stort vitt hus.

Vi är stolt hyresvärd till en mängd olika hyresgäster. I vårt bestånd finns olika verksamheter. Alltifrån glasblåseri och gymverksamheter till restauranger, butiker och företag mot byggindustrin. Den här gången hälsar vi på Alfagruppen i Öjebyn.


Fem kilometer norr om Piteå ligger Alfagruppen, en dygnet runt-verksamhet som i över 30 år skapat positiv förändring för tusentals människor. Målgruppen är män och kvinnor, som fastnat i alkohol- drog- och tablettberoende. Här erbjuds en trygg och stödjande miljö.
– Jag brukar tänka att många familjer och många liv har förändrats tack vare den här platsen, säger Hanna Norbeck, verksamhetschef. 


Sedan 1986

Det är en härlig eftermiddag med värmande vårsol när PnF hälsar på hos Alfagruppen i Öjebyn. En lätt grönska anas i björkarnas knoppar och i bakgrunden glittrar Piteälven. 

Den samhällsviktiga verksamheten har funnits i Öjebyn sedan 1986 – och en av de 14 medarbetarna har arbetat här sedan 1987. Området består av öppna och generösa ytor. Framför det stora, vita huvudhuset slingrar sig en häckplantering runt en mindre parkdel. 


Fick hemlängtan

Hanna Norbeck är verksamhetschef för Alfagruppen sedan två år tillbaka. Hon har tidigare bott i Stockholm i 22 år, men hemlängtan fick henne att flytta hem till Piteå igen. Rötterna har hon i Bergsviken. Hanna är anställd av Ljung & Sjöberg, ett företag som hjälper arbetsgivare med handledning, utbildning och rehabilitering. Ett samarbete med Alfagruppen i Öjebyn blev en naturlig länk i Ljung & Sjöbergs vårdkedja.


Vill göra skillnad

Hanna har en gedigen bakgrund inom ledarskap och HR-frågor. Hon är dedikerad till att skapa positiv förändring i människors liv.
– Jag vill göra skillnad på riktigt. Att vara med och påverka, både för det stora samhällsproblemet som beroende innebär och på individnivå. Jag vill göra det bästa möjliga och kämpa för varje patient, säger hon. 


Olika inriktningar

På fastigheten finns ett flertal byggnader med olika inriktningar. I behandlingshuset sker all behandling för alla patienter, i huset ryms även aula för bland annat yoga och föreläsningar. Fastighetens största hus, huvudhuset, består av en kvinnovåning och herrvåning samt kök och rum för matservering. 

För patienter som bott en längre tid finns ett mindre hus där man kan bo under friare former. Det finns även ett gammalt stall med åtta boxar som Hanna hoppas kunna ta i bruk igen.
– Tack vare den här verksamheten har många människor kunnat göra en stor livsförändring som har påverkat både dem själva och deras kommande generationer positivt, säger Hanna.

Bilden visar ett stort vitt hus. Framför huset syns en flaggstång och en häckplantering.
Det stora huvudhuset på fastigheten.
På bilden syns ett rött hus med tegeltack. Huset har en tydlig entré.
I behandlingshuset sker all behandling för alla patienter, i huset ryms även aula för bland annat yoga och föreläsningar.


Fakta: Vad är Alfagruppen?

  • Alfagruppen har ett erfaret team av licensierade terapeuter, läkare, sjuksköterskor, psykoterapeuter, rådgivare, coacher och patientstödjare.
  • Sedan 1986 och har behandlingshemmet hjälpt många människor (och närstående) till ett liv utan droger och/eller alkohol.
  • Behandlingen bygger på evidensbaserade metoder samt flerårig erfarenhet.
  • All behandling har sin grund i den klassiska 12-stegsmetoden. Metoden fokuserar på att arbeta strukturerat, stegvis mot personlig utveckling, insikt och återhämtning. Varje patient får dock en egen behandlingsplan.
  • Hanna Norbeck erbjuder även utbildningar till medarbetare, chefer och HR kring hur man kan arbeta proaktivt och systematiskt med dessa frågor som en naturlig del i sitt arbetsmiljöarbete.

Följ oss